Dag 23

Nu kan vi bekräfta att Fia väntar ungar. Hon har fått rosa juver som denna gång inte är någon tvekan på. Nu håller vi tummarna på en lung och fin dräktighet, vi har ju haft lite strul fram till nu.

Embyrot är nu ca 1 cm långt och får sin näring via moderkakan. Gomen och reproduktionsorganen utvecklas nu. Fosterblåsor kan ses från dag 28. Ev morgonillamående kan förekomma och kräkningar beroende på att livmodern vidgas. Dom kan bli lite apatiska, har inte märkt av detta hos Lani än.

Fia kan ge svartspottade, svartmable, och även snöungar så det blir en kull med blandade färger om hon är givmild på det förståss, man vet aldrig.

Dag 26 - 30

Fostren är nu ca 25-30 mm stora ungefär storlek valnöt och dom är fullt utvecklade minimissar. En veterinär el van uppfödare kan räkna antalfoster genom att försiktigt känna över magen med fingarna. 
Dags att ge extrafoder till den blivande mamsen och kommande bebbar. Vilket är stor lycka för Fia som älskar det.

Dag 30 - 36

Vid dag 35 börjar magen växa. Ungarna växer och frodas, det kan se lite knöligt ut nu. Man ska inte klämma på magen för att känna hurmånga det är, den kan skada de små.

Dag 36 - 42

Nu är fortplantningsorganen utvecklade. Man kan se fostren på röntgen och även känna av fosterrörelser. Nu är det enkelt att känna kattungarna men att räkna dom är svårt.


Dag 42 - 49

Moderkakan övertar produktionen av progesteron från äggstockarna. Ibland fungerar inte detta och det sker då en spontan abort. Fostren är på dag 49 ca 1 dm långa. Honan fokuserar mycket tid på att tvätta sig nu. Hon går mer och mer in i sig själv och fokuserar på sin dräktighet.

Dag 49 - 56

Nu börjar spenarna bli större och hon börjar bli rastlös. Hon letar boplats för att föda ungarna som känns tryggt och lugnt. Ungarna börjar nu få lite päls. 

Fia sover mest och vilar sig i form. Hon har nästan ökat ett helt kg